Reportatge del Diari de Girona sobre el Terracotta Museu

 El Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà ja té data d’obertura al públic. Serà el pròxim dimarts 29 de desembre quan després de 5 anys, finalment, el museu, dedicat a difondre el patrimoni vinculat a la ceràmica bisbalenca, obrirà les seves portes. Durant tots aquests anys, el Terracotta Museu ha estat tancat (només s’ha obert de manera parcial als estius per acollir exposicions temporals). Ara, l’Ajuntament de la Bisbal s’ha posat les piles per poder obrir abans del gener i complir així amb els requisits de la subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb la qual s’ha pogut costejar una part important de la darrera fase d’obres.

La inauguració oficial de l’equipament, però, no es farà fins al juny de l’any vinent quan definitivament la rehabilitació del museu estarà totalment acabada. La part interior de l’edifici ja està enllestida, ara només falta acabar els exteriors del museu. Aquestes obres, però, no afectaran l’accés del públic a les diferents sales del museu. «La idea és que l’execució de la reforma exterior pugui conviure amb la pròpia obertura, ja que la voluntat de l’Ajuntament és obrir el museu d’una forma normalitzada», va explicar el director del museu, Xavier Rocas, al diari de Girona.
A banda de les obres també s’han ampliat les exposicions. Una de les novetats és el nou projecte museogràfic que ja està gairebé enllestit. Es tracta d’una exposició de gairebé 700 peces dividida en quatre eixos temàtics que van des de la ceràmica i ceràmica pre industrial, passant pel desenvolupament industrial, fins a l’àmbit tribut als seus creadors. «La filosofia del museu és ensenyar no només les peces sinó també mostrar la seva fabricació. Ens dirigim cap a un museu de ciència i tècnica», va assenyalar Rocas.
Els visitants també podran gaudir d’una col·lecció de terristes populars, propietat de la Generalitat. Es tracta d’una exposició de 3.000 peces que procedeixen d’arreu d’Espanya, amb representació de totes les províncies espanyoles. «Estic segur que la gent quedarà molt sorpresa perquè ha quedat molt i molt bonic», explicava el director del museu.
L’obertura ha suposat uns mesos de treball intensos per les persones i entitats responsables de la posada en marxa del Terracotta, cosa que no hagués estat possible sense la col·laboració dels treballadors de la brigada municipal, l’Associació de Ceramistes i els Escoltes de la Bisbal d’Empordà.
L’objectiu principal de la reforma del Terracotta Museu i la seva nova museografia és consolidar-lo com el gran centre estratègic per a la cultura de la Bisbal d’Empordà, sempre al voltant de la ceràmica com a bé patrimonial, cultural i econòmic. El museu compta amb un fons de fins a 11.000 peces.

Més de 15 anys d’obres
L’any 2010, el museu va tancar les seves portes a causa de l’inici de les obres de rehabilitació de l’edifici. Les dues primeres fases van consistir en construir un nou magatzem, renovar les teulades des del complex i reforçar l’estructura de l’edifici, tot amb l’objectiu d’adequar la totalitat del museu a la normativa vigent.
L’última fase de la reforma, l’Ajuntament la va adjudicar, el setembre de l’any passat, a l’empresa Beta Conkret SA Construccions -per més de 770.000 euros- que ha permés obrir la façana del museu al carrer (enderrocant una de les cases del complex) i redistribuir els interiors de l’antiga fàbrica per acollir l’exposició permanent. A aquesta inversió s’hi han de sumar els 200.000 euros que ha costat el nou projecte museogràfic. El Terracotta Museu de la Bisbal porta 15 anys en un continu de diferents obres. Un procés que culminarà el juny de l’any vinent.

Diari de Girona

 

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies