Patronat Municipal de l’Habitatge

La promoció de 32 habitatges amb serveis per a gent gran i un CAP que el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona (PMHB) ha construït al solar de l’antiga sala de ball Cibeles, al carrer Còrsega, 363, al districte de Gràcia, és el segon edifici plurifamiliar acabat de Barcelona que obté la màxima qualificació energètica, segons dades de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).

L’edifici ha estat projectat per l’equip d’Exe Arquitectura, i el disseny dels sistemes energètics que incorpora per la consultoria energètica Aiguasol. L’obra forma part del projecte d’investigació europeu High Combi, que permet utilitzar l’energia solar per cobrir el 60% de la demanda total tèrmica de l’edifici, sumant l’aigua calenta sanitària, la calefacció i la refrigeració de l’edifici. El sistema està basat en l’ús de dues tecnologies: els sistemes solars combinats i els sistemes de refrigeració solar. D’aquesta manera, es podrà utilitzar l’energia solar per calefacció, a l’hivern, i per refrigeració, a l’estiu. Aquest sistema permet aconseguir un alt nivell d’eficiència energètica. Un altre dels punts importants de l’edifici Cibeles és l’optimització de demandes energètiques. En aquest cas, s’han plantejat diverses opcions de millora com ara l’increment dels aïllaments, les façanes vidriades ventilades i la instal·lació de recuperadors de calor.

La promoció consta de quatre plantes soterrànies, planta baixa i altell i cinc plantes superiors. L’immoble té 32 habitatges amb serveis per a gent gran, situats entre la 2a i la 5a planta, el CAP, que ocupa una de les plantes soterrànies, planta baixa i altell i primera planta, i 44 aparcaments en tres de les quatre plantes soterrànies. La superfície total construïda és de 6.356,07 m2. Recentment, la Cibeles va obtenir el Premi a la Promoció Residencial més Sostenible 2011 dins de la 5a Edició dels Premis Endesa, en el marc de la fira immobiliària Barcelona Meeting Point. Aquests premis tenen com a objectiu promoure i fomentar la construcció sostenible en l’àrea mediterrània i reconèixer, al mateix temps, les empreses promotores i constructores que treballen en aquesta direcció.

Altres certificacions energètiques

La certificació A de la Cibeles, que té una validesa de deu anys, és la segona qualificació més alta que obté un edifici plurifamiliar acabat a Barcelona. La primera A va ser també per un edifici que el Patronat Municipal de l’Habitatge ha promogut al carrer Roc Boronat, al districte de Sant Martí, i que està format per 95 habitatges en dret de superfície. Aquestes dues qualificacions es sumen a la B que ha obtingut la promoció de 77 habitatges amb serveis per a gent gran a Via Favència, 348, on s’incorporarà un motor de cogeneració per produir energia. Aquest últim edifici, anomenat també Torre Júlia, ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2011 en la categoria d’Arquitectura i Urbanisme.

L’Ajuntament, a través de la tinença d’Hàbitat Urbà, s’ha marcat com un dels seus objectius prioritaris promoure l’eficiència energètica en els edificis que promou a través del Patronat Municipal de l’Habitatge (PMHB). El Patronat, com a operador municipal encarregat de promoure, construir, administrar i mantenir l’habitatge públic i social, ja ha mostrat els darrers anys una voluntat permanent d’innovació tècnica i energètica amb una clara sensibilitat ambiental. Una mostra d’aquesta actitud ambiental i innovadora és l’alta qualificació energètica que han obtingut algunes de les promocions que impulsa el PMHB en la fase de projecte.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies